perjantai 6. heinäkuuta 2012

Higgs heinäkuussa 2012

Viime päivinä on lehdistössä ollut paljon uutisia Higgsin hiukkasen metsästyksestä ja aiheesta julkaistuista tuloksista. Higgsin hiukkasen metsästys on ollut tuhansien tutkijoiden yhteisprojekti. Se on ollut ehkä monessakin mielessä monitieteellistä tutkimusta parhaimmillaan.

Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, minkälaisia ennustuksia Higgsin hiukkaseen liittyen oli tehty, miten ne nyt täyttyivät - ja mitä ennusteita tällä hetkellä on olemassa, joihin odotetaan jatkotutkimuksista joko vahvistusta tai poikkeamia. Näihin kysymyksiin on vastannut Lauri A Wendland  erinomaisessa yleistajuiseksi muotoillussa tiivistelmässään, joka kannattaa lukea kokonaisuudessaan. Tulevasta hän kirjoittaa:
"Teoria ennustaa, että standardimallin Higgsin bosonin spin-kvanttiluku on, toisin kuin millään tunnetulla alkeishiukkasella, nolla. Teoria ennustaa myös, että hiukkanen käyttäytyy symmetrisesti vasenkätisen ja oikeakätisen koordinaatiston välillä, ts. sen pariteetin odotetaan olevan +1. Lisäksi standardimallin Higgsin bosonin hajoamissuhteet, ts. millä todennäköisyydellä se hajoaa mihinkin hajoamiskanavaan, ovat tarkkaan ennustetut tapauksille, jossa Higgsin bosoni hajoaa välibosoneihin tai fotoneihin. Kesäkuun loppuun mennessä kerätty datamäärä ei riitä tekemään luotettavaa johtopäätöstä näistä ominaisuuksista. Eräs avoin kysymys on myös se, että jos havainto osoittautuisi Higgsin bosoniksi, onko niitä useampia kuin yksi?
Hyvä uutinen on se, että LHC-kiihdyttimen odotetaan tuottavan tänä vuonna dataa vielä n. 15/fb verran. Ennusteiden mukaan tämän pitäisi riittää uuden hiukkasen ominaisuuksien tutkimiseen ja vastaamaan kysymykseen siitä, onko kyseessä Higgsin bosoni vai ei."
Vielä vuosi sitten oli aika toisenlainen ääni kellossa. Osa piti jo Higgsin löytymättömyyttä varsin todennäköisenä asiana. Muun muassa Hawkinsin vanha veto vuodelta 2000 kaivettiin esiin, ja esitettiin, että Hawkins olisi mahdollisesti voittanut vetonsa. Nyt vaikuttaa siltä, että Hawkinsille on käymässä kuten aiemminkin tiedettä koskevan veikkauksen kohdalla. Vedonlyönti näyttäisi menneen metsään. Suurista summistahan näissä tieteen tulevia löytöjä koskevissa vedonlyönneissä ei ole ollut kyse, vaan ennemminkin julkisuustempauksista.

Julkisuustempauksesta oli kyse myös Cernin tiedotustilaisuudessa Higgsiin liittyen: mediat ympäri maailman saatiin seuraamaan samanaikaisesti tiedotustilaisuutta ja sen tuloksia - siitä huolimatta, että hyvin pieni osa toimittajista ymmärsi, mistä tilaisuudessa edes puhuttiin. Eräänlainen saavutus sekin. On hyvä, että korkeampaa fysiikkaa vähemmän tuntevillekin kirjoitetaan Wendlandin kirjoituksen tapaisia tiivistelmiä aiheesta. Vaikeista asioista on vaikea kirjoittaa riittävän yksinkertaisesti, jotta sellainenkin lukija, joka ei ole juuri kyseisen alan asiantuntija, voisi kokea ymmärtävänsä asiasta jotain.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti