perjantai 13. huhtikuuta 2012

Sammakon hapenottokyky ja genomin muutosnopeus korreloivat?

Erilaisten myrkkysammakoiden tutkimukseen erikoistuneen Juan C. Santos uusi tutkimus on julkaistu hiljattain Biology and Evolution -nimisessä lehdessä.

Tuloksista merkittävin lienee se, että hän raportoi löytäneensä yhteyden sammakoiden fysikaaliselle kunnolle ja genomin muutosnopeudelle. Hyvässä fysikaalisessa kunnossa olevilla sammakoilla genomin muutosnopeus vaikutti suuremmalta.

Santos tutki lähes 500 myrkkysammakkoa, jotka edustivat reilua 50 lajia. Hän laittoi sammakot 4 minuutin mittaiseen "kuntotestiin" ja mittasi sitten näiden hapenottokykyä. Hapenottokyky oli tämän mittarin mukaan fysikaalisilta edellytyksiltään parhailla lajeilla jopa viisinkertainen sen osalta heikoimpiin nähden.

Toisena osana tutkimustaan Santos tarkasteli sitä, kuinka paljon kunkin lajin sammakoiden genomit olivat muuttuneet sukupolvien välillä. Verratessaan tuloksia hapenottokykytuloksiin hän huomasi tulosten korreloivan.

Jo ennestään on tiedetty genomin muutosnopeuden vaihteluista, ja esitetty erilaisia syitä sille, miksi muutosnopeus vaihtelee eri lajeilla (esim. lajin koko, elinaika jne.). Yksi tekijä ei selittäne koko ilmiötä, vaan ilmiön taustalla lienee monenlaisia tekijöitä. Mutta erilaisten ilmiön taustalla olevien tekijöiden joukkoon löytyi tämän tutkimuksen myötä yksi mahdollinen vaikuttava (lisä)tekijä.

Lisätietoa aiheesta:
Juan C. Santos: Fast Molecular Evolution Associated with High Active Metabolic Rates in Poison Frogs

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti