lauantai 17. huhtikuuta 2010

Tutkimusuutisoinnista

Turun Sanomissa oli tällä viikolla yllättävä tutkimusuutinen. Turun yliopiston professori Jyrki Kauppinen kertoi siinä uudesta tutkimuksestaan, joka kuulemma osoittaa, että ilmastonlämpeneminen ei pääosin johtuisi kasvihuonekaasujen lisääntymisestä. Suhtaudun positiivisesti tutkijoiden valtavirrasta poikkeavien näkemysten esittämiseen. Uudet ja aiemmasta poikkeavat näkemykset voivat olla tärkeitä tutkimuksen etenemisen kannalta.

Mutta en suhtaudu positiivisesti tällaiseen tutkimusuutisointiin. Yleensä tutkimustuloksista julkaistaan sen jälkeen kun tutkimus on tehty, ja käynyt läpi muiden tutkijoiden arvioinnin ja hyväksynnän. Uutisen mukaan Kauppisen tutkimuksen tilanne on kuitenkin tämä:
Hän aikoo julkaista tutkimustuloksensa Nature-lehden kesäkuun numerossa.
Tutkimusta ei siis ilmeisesti ainakaan vielä ole hyväksytty julkaistavaksi. On epätavallista, että sellaisten tutkimusten tuloksia uutisoidaan lehdissä, jotka eivät ole muiden tiedemiesten tarkistamia. Sanomalehtiuutisten väittämiä on nimittäin hyvin vaikeata kumota, koska lukija ei tiedä, mihin väitteet pohjaavat.

Ilmatieteen laitos onkin aivan asiallisesti kritisoinut Turun Sanomien ja Kauppisen toimintaa. Kauppisen väitteitä heidän on kuitenkin vaikea kumota, koska:
Kauppinen ei ole esitellyt tutkimusmenetelmiään, minkä vuoksi hänen väitteitään hiilidioksidin pienestä vaikutuksesta on hankala kommentoida tarkemmin.
Väitteiden tarkistettavuus on yksi tutkimusten luotettavuuteen vaikuttava tekijä. Jos tutkimusmenetelmää ei ole annettu muiden tietoon, ei tulosten paikkansapitävyyteenkään voi ottaa ainakaan positiivista kantaa. Nature-lehden tiedemiehet tulevat varmaan arvioimaan Kauppisen ryhmän tekemiset. Saa nähdä, pidetäänkö julkaisua tieteelliset kriteerit täyttävänä ja julkaisukelpoisena. Pyrin tässä blogissa seuraamaan, ilmestyykö kyseinen tutkimus Naturessa.

Sitä ennen ei kuitenkaan ole syytä kirjoittaa uutisia Kauppisen ryhmän tutkimustuloksesta, ainakaan sanomalehtiin: sanomalehden toimittaja kun ei ainakaan osaa arvioida väitteiden paikkansapitävyyttä. Tutkijan ammattietiikkaan kuuluu se, ettei sanomalehtitoimittajille kerrota sellaisia asioita totena, mitkä eivät oman ammattialan tarkastelua kestä tai ole sellaista käyneet läpi.

1 kommentti:

  1. Lupasin seurata tässä blogissa sitä, pidetäänkö tuota uutisoitua tutkimusta julkaisukriteerit täyttävänä ja julkaistaanko sitä. Nature-lehdessä ei ole Kauppisen nimeä kantavaa hiilidioksiditutkimusta ainakaan tähän mennessä näkynyt. Kesästä 2010 on jo kohta 2 vuotta aikaa, joten paperi on oletettavasti hylätty.

    VastaaPoista